sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Rovaniemi-lapaset

Kerran täällä joulumarkkinoilla, eräässä pöydässä oli tosi kauniita lapasia. 
Mallin nimi oli Rovaniemi, eikä hintaakaan ollut kuin 20 euroa.  
Lapaset kuitenkin jäivät pöytään, sillä minulla oli pari "häiriötekijää" matkassa, jotka vetivät minua väkijoukossa perässään. 
Siitä asti lapaset ovat mieltäni vaivanneet, kunnes googlettelin ja löysin mallin löytyvän Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia -kirjasta. Kirja on vuodelta 1953 ja sen näköispainoksetkinhan olivat tietenkin loppuunmyytyjä, kunnes sitten hoksasin laittaa ostoilmoituksen Fb:n lankahamstereihin ja sitä kauttahan se oma kirja löytyi. 

Pitkään vaan meni kirjan malleja ihaillessa, kunnes pari viikkoa sitten Rovaniemi-viikon kunniaksi laitoin puikoille omat Rovaniemi-lapaset.


Kirjan mallit ovat ohuelle langalle tehtyjä ja oman käsialani tuntien valitsin langoiksi Dropsin Fabelia ja Austermann Stepiä. 
Mallissa oli 64 silmukkaa, mutta itse tein 62:lla silmukalla.
Pelkäsin näiden jäävän ikuisuusprojektiksi, sillä mallineule on sen verran hidas ja sitä ei voi mitenkään oppia ulkoa, vaan on pakko seurata kerros kerrokselta.

Mutta niin ne vain valmistuivat.
Junantuomalle omat Rovaniemi-lapaset.
Malli: Rovaniemi, kirjasta Sata kansanomaista kuviokudinmallia
Koko: nainen
Lanka: Drops fabel pinkki ja Austermann Step luonnonvalkoinen
Langan menekki: 51g
Puikot: 2,5mm KnitPro Cubics
 

Oikeasti lapasessa on ranteessa 2 oikein, 2 nurin -joustinneule, mutta minä ajattelin, että lapasesta tulisi liian pitkä siten, joten aloitin lapasen kolmella nurjalla kerroksella.
Sovitusvaiheessa kuitenkin huomasin, että eipä tulekaan, joten poimin nurjien kerrosten juuresta silmukoita ja neuloin ranteen joustinneuleen lopuksi.


Ajattelin, että minulla on niin löysä käsiala, mutta kylläpä tuo kirjoneule sen verran pienentää, että ihan hyvin olisin voinut tehdä nämä sillä alkuperäisellä silmukkamäärällä, tai vähän paksummasta langasta.

Mahtuvat kuitenkin ja eivätköhän nämä käytössä vähän löysty.
Peukalon paikkaa siirsin muutamalla kerroksella ylöspäin, jottei lapasesta tule liian iso.

Tämä kirja on aivan hurmaava ja se on täynnä vanhoja lapasmalleja. Varsinaisia ohjeita kirjassa ei ole, vaan ainoastaan ruutupiirroksia. Kirjan alkuteksteissä on hyvä selitys miksi näin on: "Lähempiin työselityksiin tässä tuskin on aihetta, sillä periytyyhän taito meille jo satojen vuosien takaa, niin että meillä on kutimentaito jo veressä, ja miltei jokainen nainen kykenee valmistamaan työn mallin nähtyään." 
:)
Siitä siis kanssasisaret kudin kouraan ja lapasia tekemään :)
Minulla on jo seuraavat puikoilla. 

Tämä oli 10. KyJy -aloitukseni.
 


2 kommenttia:

  1. Ihanat Rovaniemi-lapaset! ♥ Pitäisiköhän minunkin entisen rovaniemeläisen tuollaiset tehdä. Kirjakin kyllä löytyy hyllystäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehdottomasti kannattaa, tämä oli kiva projekti.

      Poista